Introducere
Counter-Strike este un mod al cunoscutului joc video Half-Life ce face parte din clasa jocurilor First-Person Shooter (FPS) tactic, abreviat "CS", realizat de Minh Le şi Jess Cliffe. Acest mod a fost dezvoltat într-o serie de variante de la lansarea originală, ce conţine în prezent Counter-Strike Condition Zero, Counter-Strike Source şi Counter-Strike pentru platforma XBox. Ultima versiune a acestui joc, Counter-Strike Source este bazată pe motorul Source dezvoltat pentru Half-Life 2 de către Valve Corporation.
Semne ale influenţei majore pe care Counter-Strike o exercită pot fi văzute în apariţia unor mod-uri pentru jocuri ca Quake III Arena, Unreal Tournament şi alte FPS-uri ca Global Operations, America's Army, Call of Duty, True Combat Elite şi multe altele.
Din luna mai a anului 2006 până în prezent Counter-Strike este cel mai jucat FPS din lume. În anul 2002 erau peste 30,000 de servere populate pe Internet pentru Counter-Strike, al doilea fiind Unreal Tournament cu aproximativ 9,800 de servere. În 2004 statisticile GameSpy arătau că peste 85,000 de utilizatori jucau simultan Counter-Strike, iar în 2006, Steam arată cu regularitate că 200,000 de utilizatori joaca Counter-Strike
Gameplay
În Counter-Strike jucătorii trebuie să aleagă între terorişti si forţele speciale anti-tero, fiecare opozitie având 4 tipuri de jucători diferiţi.
Fiecare jucator primeşte iniţial o sumă de bani setată de administratorul server-ului, cu care poate cumpără echipamente. Ei primesc iniţial un pistol (Heckler & Koch USP 45 pentru anti-tero si Glock 18c pentru terorişti)
La începutul rundei, jucătorii nu se pot deplasa sau trage pentru cateva secunde, în acest timp ei pot cumpără armament şi echipamente.
Echipele sunt puse la poziţii diferite, de multe ori baze sunt plasate la capetele opuse ale harţii.
Membri echipei primesc bonusuri în bani dacă ucid un membru oponent, dacă salvează un ostatic, dăcă membrul este terorist şi plasează bomba sau dacă membrul este anti-tero şi dezamorseaza bomba. De asemenea el primeşte la următoarea runda mai mulţi bani dacă echipa respectivă câştigă.
Jucătorii ucişi în luptă intră în mod de spectator unde pot "zbura" liberi dar nu pot comunica cu cei vii (excepţie dacă acest lucru este setat de administrator în consola). La începutul rundei următoare, ei primesc din nou echipamentul iniţial.
Obiectivele ambelor echipe diferă de tipul de hartă ales.
Tabela de scor arată scorul echipelor conform statisticilor pentru fiecare jucător numele, scorul (câţi jucători a ucis), deaths (de câte ori a murit) şi ping-ul (sau LAG-ul în milisecunde). Tabela de scor indică de asemenea şi dacă un jucător este mort, VIP, sau ţine bomba, deşi echipa opusă nu poate vedea decât dacă jucătorul este mort.
Realism
Deşi Counter-Strike este menit a fi mai realistic decât FPS-urile futuristice ca şi Quake III Arena şi Unreal Tournament, el păstrează rapiditatea şi simplitatea acţiuni pierzând calitatea detaliilor. Pentru a ucide un jucător sunt necesare decât câteva lovituri, iar loviturile nu au impact asupra abilităţi de a fugi şi a sări, permiţând unui jucător să fie rănit dar să se comporte la fel ca unul care nu este rănit.
Lista tipurilor de joc
Oficiale
Hostage Rescue (Salvarea ostaticilor) - Trupele anti-tero trebuie să salveze ostaticii pentru a câştiga, iar terorişti sa îi împiedice.
Bomb Defusal (Dezamorsarea bombei) - Un terorist ales la întâmplare primeşte o bombă, el o poate planta la una din zonele cheie ale hărţii. După ce planteaza bomba ea se va detona automat după câteva secunde. Dacă trupele anti-tero ajung la timp şi o dezamorseaza ei câştigă iar dacă nu terorişti câştiga.
Assasination (Asasinare) - Un membru anti-tero este ales la întâmplare pentru a deveni VIP, acesta nu poate cumpară nimic, are decât un pistol şi are armura mai mare decât orice jucător. Trupele anti-tero trebuie să protejeze VIP-ul şi să-l ducă teafăr la un punct de siguranţa (cel mai folosit este elicopterul), iar terorişti trebuie să ucidă VIP-ul.
Neoficiale
Nu exista o lista exacta de tipuri de jocuri neoficiale din cauza că oricine ar putea inventa un nou tip de joc sau încalcă regulile unui tip de joc neoficial.
Fight Yard (Curtea de război) - Aici membrii echipelor trebuie să se lupte folosind obiectele din jur ca acoperire. De obicei aceste hărţi nu au zonă de cumpărat echipament dar armele se găsesc prin jur.
Sniper War (Războiul lunetiştilor) Membrii echipelor trebuie să ucidă echipa adversă folosind arme cu lunetă. De obicei aceste hărţi includ şi turnuri de tragere, iar armele se găsesc prin jur.
Combat Skill (Îndemânare de război) - Membrii echipelor trebuie să ucidă echipa adversă folosind armele din jur, sau cumpărate (dacă este inclusă zona pentru cumpărare în hartă) şi obiectele ca acoperire.
Knife Arena (Arena cuţitelor) - Membrii echipelor trebuie să ucidă echipa adversă folosind doar cuţite.
Grenade War (Razboiul grenadelor) - Membrii echipelor trebuie să ucidă echipa adversă folosind doar grenade.
Gun Game (Jocul armelor) - Membrii echipelor ucid membrii adverşi pentru a se avansa la un nivel superior. Cu cât nivelul jucătorului este mai mare cu atât primeşte arme mai bune decât cele precedente.
Zombie Maps (Harţile cu zombie) - Aici toţi membrii echipei sunt zombie, ei trebuie să atace ceilalti membri ai echipei adverse doar cu un cuţit pentru a-i trece de partea lor.
Death Match (Meciul morţii) - Aici jucătorii trebuie să se ucidă între ei fără echipe, iar ultimul rămas câştigă.
şi multe altele...
Cultura Counter-Strike 1.6
Counter-Strike este popular din cauza culturii ce îl înconjoară, care include tot de la jucători profesionişti şi ligi de Counter-Strike până la cheating excesiv şi comportamente de tot felul. Unele echipe profesioniste de Counter-Strike numite clanuri căştigă multi bani prin jocurile Counter-Strike. Cele mai concludente sunt SK Gaming, Team 3D, FNatic, etc.
Moduri şi scripturi
Counter-Strike este un mod de Half-Life care a adunat în jurul său o comunitate de scripteri şi moderatori. Unele mod-uri adaugă boţi, iar altele înlatură unele caracteristici, iar unele oferă o flexibilitatea şi un control al unui administrator mult mai mare asupra server-ului său. Cele mai cunoscute sunt Metamod, AMX Mod / AMX Mod X. Sunt unele moduri care pot afecta gameplay-ul serios cum ar fi Zombie Horde, Gun Game şi multe altele.
Legături externe
Valve Corporation